Traditii si obiceiuri Sfantul Ilie 20 iulie

Traditii si obiceiuri Sfantul Ilie 20 iulie

Oamenii se insemneaza cu semnul sfintei cruci pe vreme de furtuna, ca nu cumva vreun necurat sa se ascunda prin preajma si sa fie fulgerati si ei odata cu diavolul.

Exista si credinta ca daca omul poarta in ziua de praznuire a Sfantului Ilie, matisori de salcie, sfintiti la Florii, va fi ferit de fulgere.

Nu era voie sa se consume mere pana pe 20 iulie si nici nu era voie ca aceste fructe sa se bata unul de altul, pentru a nu bate grindina. In aceasta zi, merele (fructele lui Sant-Ilie) se duc la biserica pentru a fi sfintite, crezandu-se ca numai in acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealalta.

In trecut, oamenii nu lucrau de ziua Sfantului Ilie, ca sa fie feriti de grindina; daruiau mere, miere si covrigi pentru cei adormiti.

Cea mai raspândita traditie despre Sfântul Ilie este ca mâna printr nori un car de foc tras de doi – patru cai înaripati, în timpul furtunilor si trimite fulgere catre diavoli si pacatosi.
De frica, diavolii se ascund prin pomi, pe sub streasina caselor, în turlele bisericilor, în corpul unor animale, în special câini si pisici, spre care Sfântul Ilie trimite traznete. În popor se crede ca diavolii se ascund mai mult în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodarie si nu se ascunde nimeni sub un carpen, pe vreme de furtuna.
În credinta populara se spune ca daca în ziua de Sfântul Ilie este furtuna, nu trebuie sa se deschida nici usile nici geamurile caselor, sa nu cumva sa se ascunda vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.

În unele zone din Moldova, se manânca grâu nou fiert, cu miere de albine. Daca grâul nu a fost treierat pâna în ajunul acestui praznic, femeile îsi pun hainele de sarbatoare si merg sa secere câtiva snopi de grâu pe care apoi îi scutura de boabe, piseaza grâul si îl fierb pentru a-l cunsuma cu miere de albine.

În alte zone se mânânca fructe proaspete, pentru a fi sanatos tot anul ce va urma, dar nu mere varatece, pentru a nu fi lovit de traznete. Acela care va musca din mar, va avea parte dupa moarte numai de mere, dar si pe acelea, când va dori sa le atinga, vor disparea.
În unele sate, femeile duc mere la biserica în ziua de Sfântul Ilie, pentru a fi binecuvântate, crezându-se ca dupa moarte, ele se vor transforma în mere de aur.

În alte zone ale tarii, fetele nemaritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepa si se tavalesc mai mult goale prin roua. Daca noaptea vor visa cânepa verde, înseamna ca ele se vor marita cu baieti tineri, iar daca vor visa cânepa uscata, se vor marita cu cineva mai în vârsta.

Ce mai bune ierburi de leac, se culeg în zorii zilei de Sfântul Ilie si sunt puse la uscat în locuri umbroase.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *