Superstitii Sfantul Ilie 20 iulie: Superstitiile lui Santilie

Superstitii Sfantul Ilie 20 iulie: Superstitiile lui Santilie

Santilie, cum îi zic batranii, este cunoscut ca un personaj mitologic despre care legenda spune ca a fost ispitit de diavol sa îsi ucida parintii. Ar fi petrecut apoi tot restul vietii în pocainta pentru a-si ispasi pacatul de moarte. De atunci, se spune ca Sfantul a ales sa se razbune pe fortele întunericului si sa lupte împotriva lor.

Sf.Ilie mai este supranumit si Zeului solar, ziua de astazi fiind considerata mijlocul sezonului pastoral, cand ciobanii îsi coboara în fiecare an turmele de la stana.

Daca te afli din întâmplare într-o padure de carpeni, atunci cu grea încercare te-ai pricopsit, caci tocmai aici se ascund dracii înfricosati de Sfantul Ilie, spun batranii locului.

Superstitiile lui Sântilie

Mitul legendarului Sântilie aduce cu sine si numeroase superstitii în credinta populara, obiceiuri de la care nici astazi batrânii nu le-au uitat.

Zeu al focului, Sfântul Ilie pedepseste cu grindina si traznete pe cei care catadicsesc sa lucreze în aceasta zi.

În dimineata de 20 iulie se aduce busuioc sfintit de la biserica si se culeg flori de câmp. Oamenii le asaza la icoane si se lasa la uscat.

Pe vremea bunicilor, femeile culegeau si ierburi specifice pe care le foloseau la dezlegarea farmecelor si vrajilor. Despre busuioc se spune ca cenusa lui poate vindeca ranile copiilor.

Daca însa Sântilie te gaseste acasa si porneste furtuna, asigura-te ca geamurile si usile casei sa fie bine închise, pentru a nu intra în casa fortele necurate.

Tot astazi este bine sa dai de pomana mere noi, din care nu este bine sa manânci pâna astazi.

Merele date de pomana devin fructe de aur pe cealalta lume, spun batranii.

La revarsatul zorilor zilei de Sf. Ilie e bine a se culege plante de leac – si in special busuioc, care mai apoi sunt puse la uscat in camari; tot atunci se pot culege si plantele ce se vor folosi la vraji si farmece

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *