SEMNIFICATIA ZILEI DE 15 AUGUST SFANTA MARIA

Pe 15 August se sarbatoreste Sfanta Maria Mare – denumire populara sau „Adormirea Maicii Domnului”, aceasta fiind una dintre cele mai importante sarbatori ale confesiuni ortodoxe.

Cand incepe si cand se termina postul de Sfanta Maria?
Inainte de aceasta sarbatoare se tine un post de doua saptamani in perioada 1 – 15 August. Postul acesta isi are inceputurile din secolul V, atunci cand cultul Maicii Domnului a fost dezvoltat si a inceput sa se celebreze Adormirea Ei. Initial in unele zone se postea doar o zi, la Constantinopol se postea patru zile, iar la Ierusalim opt zile. Totodata rasaritenii posteau in august, iar apusenii in septembrie. Alegerea datei si a perioadei postului a avut loc in secolul xii-lea, cand la Sinodul local din Constantinopol 1166, patriarhul Luca Crysoverghi a hotarat ca postul sa inceapa in data de 1 August si sa tina pana in ziua de 15 August adica Adormirea Maicii Domnului.

Numele Maria – din ebraica inseamna: cea iubita; cea indragita, acest nume fiind cel mai raspandit si mai drag nume folosit de credinciosii ortodoxi. Pentru orice persoana care poarta acest nume este o bine cuvantare deoarece acest nume sfant arata: dragostea, ocrotirea si smerenia, caci doar cel simplu si iubitor poate fi indragit si iubit de cei din jur. Maica Domnului este pentru crestini icoana dragostei fara sfarsit, ea rugandu-se fara incetare pentru noi oameni.

Principala sarbatoare a Mariei este pe 15 August (Sfanta Maria Mare) sarbatoare care se numeste oficial in biserica romano-catolica”Ridicarea la Ceruri” a fecioarei Maria, iar in cele ortodoxe”Adormirea Maicii Domnului”. Recent biserica anglicana a introdus sarbatoarea” Binecuvantatei Fecioarei Maria”. In alte biserici sarbatoresc „Nasterea Maicii Domnului”(Sfanta Maria Mica) – opt septembrie, iar pe doisprezece septembrie in biserica romano-catolica se sarbatoreste”Sfantul nume al Mariei”, respect datorat Maicii Sfinte si increderea in puterea invocarii respectuoase a acestui nume.
Pe 25 martie biserica catolica dar si cea ortodoxa sarbatoresc Buna-Vestire in timp ce cea anglicana sarbatoreste”Ridicarea sa la Ceruri”.
Pe 21 noiembrie bisericile ortodoxe; greco si romano-catolice sarbatoresc”Intrarea in biserica a Maicii Domnului sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, cand ea avea doar trei ani”.

Biserica catolica mai sarbatoreste”Neprihanita Zamislire a Preasfintei Fecioare Maria”, pe opt decembrie si dupa Conciliul al doilea de la Vatican, a schimbat denumirea sarbatorii de 1 ianuarie din „Taierea Imprejur”, in „Solemnitatea Fecioarei Maria”, Maica lui Dumnezeu-Regina Pacii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *