Traditii Obiceiuri de Sf. Petru si Pavel.

Traditii Obiceiuri de Sf. Petru si Pavel.

Ziua de 29 iunie, in care se sarbatoresc Apostolii Petru si Pavel, marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului. Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru-ca au murit in aceiasi zi, in anul 67, in timpul prigoanei crestine declansata de imparatul roman Nero.

Se spune despre Sfintii Petru si Pavel ca stau in Luna unul in dreapta si unul in stanga acesteia. Petru este cel care tine cheile de la portile Raiului, el fiind considerat mana dreapta a Domnului.

Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel tine trei zile pentru ca agricultorii sa fie protejati impotriva potoapelor si pentru ca granele lor sa fie bogate. In lumea rurala, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de „SanPetru de Vara” si marcheaza vremea secerisului si jumatatea verii agrare. Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care pana in aceasta zi umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt: usturoiul si pelinul.#TraditiiSFPetruPavel.

In ziua sfantului Petru si Pavel, se spune ca privighetorile si cucii nu mai canta, iar femeile nu au voie sa manance mere pana in aceasta zi. Cele vaduve nu au voie sa manance mere pana in ziua sfantului Ilie, ca sa fie sanatoase. Cat despre cuci acestia se transforma in soimi si revin la loc abia in ziua de Buna Vestire. Sfantul Petru este cel mai cunoscut din calendarele populare romanesti, el nu are un numar fix de zile de post si este vestit de catre aparitia licuricilor si tacerea cucilor.#SuperstitiiSfantulPetrusiPavel.

In ziua de Sfantu Petru si Pavel oamenii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor morti, sarbatoare cunoscuta sub numele de „Mosii de SanPetru. Conform credintei, mosii ar fi fost noua batrani care faceau lucruri bune si minuni peste tot pe unde mergeau. De ziua aceasta femeile impart oale cu apa, pentru ca cei morti sa aiba ce bea pe lumea cealalta, oamenii au voie sa lucreze orice, dar sa nu toarca caci se crede ca astfel se intorc colacii de la morti. Mai dau mancare gatita, lapte dar in vase pe care le impodobesc deseori cu flori si cirese.

Articole similare:

Mesaje de Sfinţii Petru și Pavel 29 iunie.

Superstitii de Sfantul Petru si Pavel 29 iunie

Traditii Obiceiuri de Sf. Petru si Pavel.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *