SUPERSTITII 21 MAI SFINTII CONSTANTIN SI ELENA. TRADITII SI OBICEIURI SFANTUL CONSTANTIN SI ELENA

SUPERSTITII 21 MAI SFINTII CONSTANTIN SI ELENA. TRADITII SI OBICEIURI SFANTUL CONSTANTIN SI ELENA

„Sfantul Constantin a venit pentru crestinii crunt prigoniti vreme de doua secole ca o binecuvantare din partea lui Dumnezeu. Datorita imparatului Constantin si a mamei sale Elena, crestinismul a intrat intr-o perioada de maxima inflorire, numita de cercetatori «Epoca de aur», in care oameni sfinti si minti luminate, cum ar fi Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul, au expus in operele lor doctrina si spiritul crestin autentic”, a declarat parintele Constantin Stoica.

În calendarul popular, sărbătoarea Sfintilor Constantin si Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Traditia populară ne spune că în această zi păsările de pădure îsi învată puii să zboare.

Sfinţii Constantin şi Elena. Există, în ziua de Constantin si Elena, si o serie de obiceiuri si superstitii, care fac referire la vara ce urmează să-si facă aparitia, si anume: multi agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului, în unele regiuni ale tării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz si mei, deoarece, în popor, se vorbeste că tot ce se seamănă după această zi se va usca, podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii, ziua de Sfântul Constantin si Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele si cine le va păzi pe timpul păsunatului, femeile, pentru a alunga duhurile rele si necurate, tămâie si stropesc cu aghiasmă, pentru a se apăra de forte malefice, tăranii aprind un foc mare si stau în jurul lui, prin acest foc obisnuiesc să treacă si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.#SuperstitiiSFCtinsiElena.

In calendarele populare, aceasta zi era cunoscuta mai degraba sub numele de „Constantin Graur” sau „Constantinu Puilor”, pentru ca, din aceasta prima zi a verii, pasarile din padure incep sa-si invete puii sa zboare, dupa ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au imperecheat si si-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie).

Oamenii trebuie sa tina sarbatoarea, pentru ca puii din gospodarie sa nu fie mancati de ulii. In ziua Sfintilor Constantin si Elena este bine sa nu se lucreze, pentru ca holdele si strugurii sa nu fie distrusi, iar pana in 21 mai trebuie sa fie semanate porumbul, ovazul si meiul, potrivit traditiei populare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *