Semnificatia zilei de Florii 25 Aprilie 2021. Traditii si Obiceiuri de Florii, Duminica Florilor.

Semnificatia zilei de Florii 25 Aprilie 2021. Traditii si Obiceiuri de Florii, Duminica Florilor intrarea Domnului in Ierusalim

Cand sunt Floriile în 2021? Pe ce data se sarbatoresc Floriile, sarbatoarea Intrarii Domnului în Ierusalim

Cand sunt Floriile în 2021?!

Anual, crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile cu o saptamana inainte de Paste. Daca Pastele ortodox va avea loc duminica, pe 2 mai 2021, Floriile vor fi sarbatorite pe 25 aprilie 2021.

Ziua de Florii are o insemnatate deosebita pentru lumea crestina, numindu-se religios Intrarea Domnului in Ierusalim. Sosirea in Ierusalim a fost intampinata de oameni cu bucurie si ramuri inverzite asezate in calea lui Iisus. Aceasta sosire indeplinea o proorocire:

„Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei.” (Zaharia IX,9)

Intrarea in Ierusalim respecta traditia iudaica a vizitei anuale la Ierusalim si avea sa insemne nu doar bucuria poporului de a-si primi Imparatul, ci si inceputul drumului din Saptamana Patimilor. Intrarea in Orasul Sfant este precedata de invierea lui Lazar, care simbolic prevesteste Invierea de Paste

Traditii si Obiceiuri de Florii – Duminica Florilor

Ramurile de salcie din aceasta zi, intruchipeaza simbolul castitatii si al renasterii anuale a vegetatiei, un substitut fitomorf al zeitei Flora, dar si ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea sa in Ierusalim.

„Floriile“ reprezinta termenul popular al sarbatorii, amintind de o veche serbare romana de la începutul primaverii – „Floralia“. Dupa slujba de dimineata de la biserica, ramurile sfintite si binecuvântate de salcie sunt aduse acasa si se ating cu ele copiii, ca sa creasca mari si frumosi. Sunt pastrate la icoane, la porti, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodarie. Alteori, crengutele de salcie sfintite se planteaza undeva în gradina. Se spune ca ele vindeca animalele bolnave sau aduc o recolta mai bogata. Cele puse la icoana se pastreaza tot anul si se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa si familia.

„Primavara-ncântatoare

Scoala iarba pe câmpii.

Vin Floriile cu soare

Si soarele cu Florii“

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *