Traditii si obiceiuri DRAGOBETE.Sarbatoarea iubirii la Romani.

Traditii si obiceiuri DRAGOBETE.Sarbatoarea iubirii la Romani. 

Ce este dragobetele? Dragobetele saruta fetele si le fura

Astazi este Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a iubirii, prilej de tandreturi si voie buna, dar si de “legaturi” si descantece facute de fetele ce se vor maritate pana la sfarsitul anului. Baba Dochia, mama tanarului Dragobete, era intruchiparea mitica a soacrei rele si a iernii cu ale sale 12 cojoace de ger si ninsoare, ce isi trimitea nora sa indeplineasca sarcini imposibile, amenintand-o ca, pana nu le indeplineste, nu se mai poate intoarce acasa, la sotul ei drag.

Se spune ca Baba Dochia ingheata odata cu venirea primaverii, cand sarbatorim, alaturi de Dragobete, aparitia primelor flori gingase, topirea zapezii si iubirea ce renaste in acest anotimp al Soarelui si bunei dispozitii.


De Dragobete planteaza busuioc, ca sa-ti mearga bine tot anul

Busuiocul, planta plina de taine, pus in par, la tinda si icoane ori intr-o cana cu apa fierbinte isi are menirea lui si nu dezamageste niciodata.

Are miros unic si inimitabil si-l poarta preotii in mana atunci cand stropesc cu agheasma pentru sanatate, fericire si belsug, dar si cand alunga raul din case, oameni si animale.

La marile sarbatori, fetele de maritat il poarta-n san sau si-l pun sub perna ca sa-si viseze ursitul, adica barbatul cu care se vor marita.

Busuiocul este planta sfanta, magica si de leac, busuiocul face si desface dar, ca sa-si pastreze calitatile cu care a fost binecuvantat dintru-nceputuri, atunci cand il sameni trebuie sa respecti un anumit ritual, care incepe, intotdeauna, pe 24 februarie, de Dragobete.

Pe ce data pica Dragobetele, Cand este sarbatorit Dragobetele?

Dragobetele este o sarbatoare cu radacini slave de rit vechi celebrata în unele locuri din România pe 24 (Glovo-Obretania) sau pe 28 februarie,

Pe 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.

Dragobete: Versuri si poezii noi

Cupidon si Dragobete

Aduna baieti si fete,

Unind inimi ratacite

Ce tânjesc, stând adormite.

Fetele pot sa aleaga,

Baietii tainele dezleaga,

Legându-se pentru proba,

Printr-un deghizat în roba.

Timpul face si desface

Daca-ti place sau nu-ti place,

Printre îndrazneli si fite

Reusind sa lege ite.

Dragobete blând si darnic

Se-nfasoara ca navalnic,

Patimi vechi le reaprinde,

Timide fete-n plasa prinde. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *