Traditii si obiceiuri Sfantul Vasile.Ce trebuie sau ce nu trebuie sa faci de Sfantul Vasile

Sfântul Vasile Tradiții și Obiceiuri populare de 1 ianuarie

Numele Vasile provine din grecescul „basileios”, care înseamnă rege sau împărat, basileu. Mai bine de 530.000 de români îl poartă și sărbătoresc an de an alături de obiceiurile scrise mai sus. Conform datelor Direcția de evidența persoanei, este vorba despre 452.144 de bărbaţi şi 80.619 femei. Cel mai des întâlnire prenume în rândul bărbaților este Vasile – purtat de 431.390 de persoane.

Cine stranuta in seara de Sfantul Vasile are noroc in noul an.

De Anul Nou se umbla pe la cei ce poarta numele de Vasile si Vasilica , si se bea mult vin, crezandu-se ca atata cata licoare a viilor se ingurgiteaza in aceasta zi , atata sange vor avea oamenii in obraz in decursul anului. De fapt, asa cum este omul in ziua de Anul Nou, asa va fi tot anul.Daca musafirul ce-ti vine in casa in ziua de Sf. Vasile este sarac , sarac iti va fi noul an ; daca e bogat, vei avea un an imbelsugat !

În ziua de Sfântul Vasile varsă vin pe masă, sparge un pahar alb, răstoarnă cutia de chibrituri sau dă de pomană unui om sărac. Se zice că astfel vei avea noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.

Batrânii vorbesc ca cei ce intra în noul an cu datorii, asa o vor duce si în continuare. Indicat este ca toate platile sa fie facute la timp, înainte ca gongul sa bata miezul noptii

Daca petreci Revelionul alaturi de persoana iubita, trebuia neaparat ca la trecerea dintre ani sa ciocniti un pahar de sampanie, sa va sarutati pasional, iar femeia sa poarte macar o piesa vestimentara de culoare rosie. Aduce noroc!

Superstiti de 1 ianuarie de Sfantul Vasile  

Superstitia spune ca acum nu este vreme de dormit, caci cine doarme acum, va fi lenes tot anul ; dimpotriva, fiecare trebuie sa faca ceva pentru ca anul care urmeaza, sa fie manos, sanatos si bucuros.

Se spune ca la ora 00:00 e bine sa tii în mâna ceea ce îti doresti cel mai mult în anul ce vine: bani daca vrei prosperitate, un pahar de bautura pentru 365 de zile de veselie, orice obiect ce tine de locul de munca visat, flori de vâsc daca aspiri la marea dragoste

Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir. 

Daca esti racita de Revelion, ai mare grija! Trebuie sa te abtii sa stranuti pentru ca, conform spuselor batrânilor, asta ar aduce mare ghinion!

Se mai spune ca la miezul noptii este important sa chiui, sa râzi zgomotos, sa faci galagie. Acest ritual va alunga spiritele rele ce vor sa te urmareasca în anul ce vine

Daca spargi ceva în noaptea dintre ani, e semn rau, asa ca tine-te departe de obiectele casante

De asemenea, se spune ca pe Iisus Hristos îl cheama Vasile: Iisus Hristos s-a nascut de Craciun, iar la o saptamâna, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche si a primit numele “Vasile”. Numele Hristos (crestin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat

În unele zone, de Sfântul Vasile Romi împodobesc un cap de porc cu panglici şi mărgele, iar apoi colindă cu el pe la casele gospodarilor, primind bani şi bucate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *